Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Rune söker Tunna

Läsarnas bidrag - sammanställning

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Rune söker Tunna

Nedanstående rader berättar om ett desperat behov från Rune Öström i Rosersberg. Rune brukar beskrivas som en av Becken-Webbens "distanskribenter" och inledde sin karriär med artikeln "Sommarjobb på Hörnefors Sulfitfabrik". I ett mail till Reaktionen 2015-02-02 skrev han.

Nää, nu har det snöat en vecka i sträck.
Jag har burit mer än 1 ton snö, jag ger upp.
Gunnar, du som har många lador,
har Du möjligen en gammal Tunna att sälja?

Hälsningar, Rune

En tunna till snö? En tunna brukar ju vara populär att samla regnvatten i, men inte snö! Det är först då man öppnar den bifogade bilden som Rune skickat som man förstår vilken Tunna han önskar.

The Aviationist 2014

Bild 1 Runes bild visar en innovativ användning av en MiG 15 – under Kalla Kriget. Bilden visas som länk till tidskriften The Aviationist där den kan beskådas.

Texten till bilden säger att (översatt) “Den polska statliga järnvägen använde MiG-15 jaktplan till att rensa bort snö och av-isa järnvägsräls med under 1960-talet .” Det vore onekligen något för Svenska Banverket att ta lärdom av idag. Genom att sätta motorn på loket så skulle den ju även bidra till framdrivningen! Kanske inte det mest miljövänliga sättet.

Rune i Rosersberg bor ju granne med Arlanda Flygplats och det är förstås fullt naturlig för Rune att läsa ”The Aviationist”. På samma sätt är det en naturlig tanke för Rune att blåsa bort snön med just en ”jetmotor”, eller ”reamotor” som det kallades i gammal tid. Rune lär höra en och annan sådan under dagarna. För Rune är det nog bara att ta släpkärran till Arlanda och hämta en motor. Det finns ju risk att både snö hus försvinner, mer eller mindre samtidigt, så viss försiktighet anmodas och i synnerhet då Rune bor i tätbebyggt område.

Runes bild är gammal och copyright lär nog ligga i tryggt förvar bakom järnridån från tidigt 1960-talet i Polen. På dagens internet finns en uppsjö av intressanta nätsidor med gamla bilder. Det är bara att surfa runt på adresser av typen ”Famous Historical Images”, "Old Historic Photos” etc. 

Angående Runes fråga – javisst - skribenten har lador fulla med gamla jaktplan. Det är bara för Rune att välja och skruva. Vi begränsar oss till några exempel.

Lena och Tunnan

Bild 2. Redaktör Lena Lindholm har just avslutat en runda i Flygande Tunna, just en sådan farkost som Rune efterfrågar – en SAAB J29.

Lite historik om Saab J29. Den var en modern skapelse då den kom i tjänst 1951. Dessvärre var den även känd för att både flyga och plötsligt upphöra att flyga. Dess inledande karriär kantades av många sorgliga frånfällen av militära piloter.

Lena o Viggen

Bild 3. Redaktör Lena Lindholm ska just åka till affären med sin Viggen.

Skribenten, som ung i Eskilstuna har vid några tillfällen besökt ”Flygvapnets dag” i Arboga vid sent 1960-tal. Där demonstrerades avancerad militärflygning med alla typer av plan i aktiv tjänst vilket då var ganska många. Mest spektakulär var ju den då nya J37 Viggen som nästan kunde flyga baklänges (i alla fall reversera motorn och backa på landningsbanan vilket demonstrerades till allas uppskattning). Vackrast var självfallet J35 Draken och fulast var J32 Lansen. Ett par flygande Tunnor gjorde stort intryck – mäktiga flyplanskroppar och mäktigt ljud med efterbrännkammare –  då de kom flygande något 10-tal meter över flygfältet för att göra en loop och därefter komma in för landning. Idag är dessa flygplan historia och istället ligger fokus på J39 Gripen som styrkan i Svensk Flygindustri. På samma sätt är Arbogaanläggningen historia – under senare år Volvo Flygmotor. Ända fram till modern tid stod en Mig-15 uppställd som skrot utanför Överskott (ÖoB) i Arboga, oklart om den gick att köpa. Där skulle Rune ha varit lite förutseende och hållit sig framme. Då hade snöproblemet varit löst för hans del.

Lena o DC3

Bild 4. Redaktör Lena Lindholm råkar passera under en DC3 i tveksamt skick.

Bilder 1 och 2 kommer från det sevärda Flygvapenmuseet F15 Söderhamn. Bild 3 är från Armémuseum i Östersund.

Gunnar Engström 2015-02-08

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se